Trei motive să fii

Observator independent

Observatorii se asigură că alegerile sunt corecte. Ei sunt acreditați de asociații și sunt independenți politic (nu aparțin de un partid precum delegații).

Aperi democrația

Democrația depinde de alegeri corecte. Observatorii se asigură că votul decurge normal.

Ai autoritate

Poți intra în orice secție de vot, poți face plângeri și poți asista la numărarea voturilor.

E fun

Fă echipă cu un prieten sau cunoaște oameni noi. După, vei avea niște povești interesante.
Te-ai convins?

Ca să fii acreditat trebuie să treci pintr-o procedură simplă dar importantă. Apasă butonul "observator" de mai jos și completează formularul, după care te vom contacta pentru mai multe informații.

Iar dacă nu simți că mersul în secțiile de vot e pentru tine și ai prefera să stai la un laptop, ne poți ajuta să coordonăm tot procesul. Alege butonul "coordonator" de mai jos.

OBSERVATOR
COORDONATOR
Ce zice lumea

Opinii de la observatori

Adrian Savonea
E mișto să stai și să privești oamenii care vin la vot. De la cei hotărâți care știu de mult timp cu cine să voteze, până la cei care se hotărăsc pe loc, așa cum înțelege fiecare democrația și politica.
Florin Râșteiu
Cel mai tare lucru ca observator este că poți să vezi cum arată România profundă și pleci din secție cu gândul că poate datorită ție alegerile s-au desfășurat cum trebuie, până la urmă aici se face schimbarea. Mai mult, am simțit că acum, ca observator, pot să scad nota la purtarea corupților, așa cum și mie mi-a scăzut-o sistemul că nu mă conformam.
Ciprian Cucu
Două lucruri m-au „prins” la experiența de observator: privirea delegaților din secție din momentul când află că sunt „urmăriți” și procesul de numărare a voturilor. E interesant să vezi cum reacționează oameni diferiți în fața observorilor, dar și să descoperi funcționarea democrației din interior.
Smaranda Bălan
Când ești observator la vot, îți crește vizibil puterea de convingere in grupul tău de influența, fiindcă ai multe lucruri de povestit. Te surprinde și pe tine toata înflăcărarea cu care ajungi sa vorbesti despre alegeri, iar adrenalina creste cand toată verva și energia ta îi contamineza și pe altii, chiar și pe cei dezineteresați de politică. Trezesti in ceilalți ființa lor civica, asta faci când ai puteri de observator.
Cum arată observatorul ideal?
Nu neapărat blond cu ochi albaștri, cât determinat și informat, dornic să facă schimbare de jos în sus, de la firul ierbii. Adică direct din secția de votare în ziua votului.

Nu poți fi observator dacă ești înscris într-un partid politic.

Trebuie să ai drept de vot. Adică să fii major și să nu ai acest drept suspendat.

Să fii prezent în secția de votare, cu legea-n mână și-n cap, în limita atribuțiilor legale.

Ce (nu) poți să faci ca observator?
  • Observatorul, hm, observă. Și când vede nereguli, spune. Nu poți interveni în niciun mod în organizarea și desfășurarea alegerilor: nu poți face (contra)reclamă unui candidat și nu poți spune alegătorilor cu cine să voteze.
  • Poți asista la toate operațiunile electorale, inclusiv deschiderea și închiderea secției (numărarea voturilor, întocmirea proceselor verbale).
  • Ai dreptul să sesizezi președintele biroului electoral dacă vezi nereguli.
  • Stai în contact cu noi, să decidem ce facem dacă sunt probleme grave. De exemplu, putem trimite jurnaliști să afle mai multe, putem face reclamații "mai sus" (la Biroul Electoral Central) sau putem apela la Poliție.
Ce „arme” are observatorul?
Prezența.
Faptul că vei fi în secție în ziua votului îi va face pe oamenii de-acolo să fie mult mai atenți cu procesele electorale. Da, doar pentru că ești tu acolo și se simt „urmăriți”.
Comunitatea.
Dacă nu știi ceva, ne suni și te sfătuim. Dacă o situație degenerează, te învățăm ce să faci. Important e că nu ești singur. Niciodată.
Legea.
E dreptul tău să fii acolo, dar trebuie să știi și ce obligații ai, precum și ce pot și ce nu pot să facă membri biroului electoral al secției de votare. Când vezi o neregulă, faci o sesizare președintelui de secție. O să vezi că multe se vor rezolva.